I september står hyldebuskene med klaser af indbydende bær, der er lige til at plukke og omdanne til en velsmagende saft, der oven i købet også støtter immunforsvaret.
Alle kender hyld (Sambucus nigra), der først på sommeren blomstrer med velduftende klaser af hvide blomster som kan omdannes til "hyldechampagne" eller hyldedrik som udover at smage godt også er kendt for at lindre forkølelsessymptomer.
I sensommeren kan man høste hyldebær overalt hvor der er lidt skov eller vilde hegn. Hyld spreder sig villigt og kan derfor findes mange steder i den frie natur.
Hyldebær og saft fremstilles af de modne bær. (grønne, umodne bær bør ikke anvendes da de indeholder stoffer, der kan give maveproblemer). Opvarmning deaktiverer dog de skadelige stoffer i hyldebær. Saft af hyldebær og syltetøj* af bærrene indeholder anthocyanidiner, som både er stærke farvestoffer, virker antiinflammatorisk og som antioxidanter. Det er blandt andet disse stoffer, der hjælper hvis man har luftvejsinfektioner. En "toddy" af hyldesaft evt. peppet op med tinktur af rød solhat og/eller propolis gør underværker og der findes en del seriøs forskning som understøtter effekten**, så det er ikke blot folkemedicinsk overlevering, der ligger bag.
Brug lejligheden til en tur ud i det fri, find de smukke bær og lav din egen immunstyrkende drik.
* https://spisemedmormor.blogspot.com/2013/08/grevinde-syltetj.html
** Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.